Jornada de portes obertes al recinte modernista de Sant Pau     
Publicat el 17/02/2014 via bcn.cat
El conjunt modernista més important d'Europa obre les seves portes del 25 de febrer al 16 de març, d'11 a 18 hores.

El meravellós conjunt modernista de l'antic Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, obra de Lluís Domènech i Montaner, iniciarà del 25 de febrer un conjunt de 20 jornades de portes obertes perquè els barcelonins hi puguin accedir de forma gratuïta.
Per arribar a aquestes jornades de portes obertes, que es desenvoluparan fins al 16 de març, en horari d'onze del matí a sis de la tarda (l'entrada estarà ubicada a la porta principal del recinte a la cruïlla de l'avinguda Pare Claret amb el carrer Cartagena), han calgut quatre anys d'obres de restauració, a aquest extraordinari recinte que ocupa una superfície de 13 hectàrees, als 84 anys de la seva obertura com a centre sanitari per l'aleshores rei Alfons XIII, el 16 de gener de 1930.

Una mica d'història
L'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau es va fundar el 1401 en un edifici gòtic, a l'actual carrer de l'Hospital.
El gener de 1902 es posà la primera pedra del nou hospital, una obra monumental, com dèiem, de Domènech i Montaner, peça clau del modernisme català, en terrenys de l'antiga Torre Xifré. Aquesta obra és la coincidència de dos projectes. D'una banda, l'antic Hospital de la Santa Creu volia sortir del centre de la ciutat; i, l'altra, el llegat de Pau Gil, el banquer que el 1892 deixà uns diners per fer un nou hospital a Barcelona. Després de diverses dificultats, el rei Alfons XIII el va inaugurar el 1930. L'antic hospital s'ha modernitzat amb un nou recinte que es va inaugurar el 2009 i que ara es podrà gaudir en aquest conjunt de 20 jornades de portes obertes. La notorietat del recinte de l'Hospital ha estat reconeguda amb diversos premis. La UNESCO el va considerar Patrimoni de la Humanitat, l'any 1997.